Téged mi inspirál?

Egyszer sok évvel ezelőtt, egy marketinges azt mondta nekem, hogy minden teljesen hétköznapi embernek évente átlagosan 4 olyan ötlete van, amit ha megvalósítana, akkor milliomos lenne. Minden embernek. A zseniknek, kreatív művészeknek, üzletembereknek pedig ennél sokkal több. Akkor ezen nagyon elgondolkodtam, és hetekig nem ment ki ez a mondat a fejemből, és azóta is nagyon gyakran eszembe jut.

A kreativitás elég érdekes dolog. Azt figyeltem meg, hogy bizonyos lelki állapotban sokkal kreatívabb vagyok, néha meg nagyon földhözragadt. Sok mindennek utána néztem a témában, és elkezdtem magamat is jobban megfigyelni.

A következő dolgokra jöttem rá:

  1. Ha megvan a célom, hogy mit akarok elérni, mi az, ami hajt, akkor könnyebben találok ki ötleteket. Általában akkor megy rosszul az ötletelés, amikor a kimondott vagy kigondolt célom nem az igazi. Mondjuk ki: gáz. Ha olyan célokon futok, ami nem igazán az enyém, vagy nem igazán akarom. Ebben az esetben a célok eléréséhez szükséges ötletek is nagyon nyögvenyelősen jönnek. Tehát a cél, ami épp abban az életszakaszban inspirál a motorja a jó ötleteknek.
  2. Ha az adott célhoz tartozó cégeket, embereket, web oldalakat figyelem, akkor egy ideig adnak új ötleteket, de egy ponton túl már csak az ő nézőpontjukat látom, és nem igazán inspirálnak. A világ legzseniálisabb üzleti ötletei mindig valami meghökkentő, valami új, valami innovatív dologból jöttek, amire eleinte sokan azt mondják, hogy “hagyd, csak az idődet fecséreled ezzel, úgysem jön össze.”
  3. Hiszek az egyszerűségben. Ha az üzleti koncepció bonyi, összetett, nehezen megérthető, akkor az nem fog könnyen terjedni. Olyannak kell lennie a dolognak, amit a nagymamám is megért. Ezért kitaláltam a “Nagymama tesztet”. És ez tényleg az. Ha a Nagyi megérti, akkor jó. Ha csak bambán néz rád, akkor egyszerűsítsd tovább.
  4. Az új dolgok kitalálásakor engedd el a “béközepet” ami a fejedben duruzsolja: ez nem fog menni, ez nem lesz jó, ezt mások nem fogják értékelni, stb. stb. Mindig van egy kis belső hang, aki valahogy arra késztet, hogy ülj nyugodtan a fenekeden, és nem csinálj semmit. Ezt a “béközepet” hagyd figyelmen kívül!
  5. Olyan emberekkel legyél egy társaságban, akik építenek, akik támogatnak, vagy akik pusztán csak engedik, hogy az legyél, aki lenni akarasz, és nem tudják nálad jobban, hogy mikor vagy boldog.  Ma találkoztam egy lánnyal, aki személyi edzőként dolgozik, és ő mondta, hogy az olimpikonok olimpikonokkal barátkoznak. Vagyis olyanokkal legyél te is egy társaságban, akik értik a te realitásodat.
  6. Gyűjtöm azokat a dolgokat, amelyek engem inspirálnak: bizonyos társaságok, bizonyos web oldalak, bizonyos típusú könyvek, bizonyos helyek, újságok, stb. Most azonnal fel tudnám sorolni azt a 10 legfontosabb dolgot, amiből inspirációt merítek, ha szükséges. Nagyon érdekes dolog, de az ügyfeleimtől, akiket a Vezetői Alapkövek programon viszek nagyon sok inspirációt szoktam kapni.  Mindig nagyon várom az Alapkövek konzultációs napját, mert  – bár sok konzulens elfárad a nap végére – engem kifejezetten feltöltenek ezek a napok.
  7. És talán a legfontosabb, amire rájöttem az inspirációval kapcsolatban ez: Ha az ember nyitott, és tudatosan keresi az új dolgokat, tudatosan keresi más emberek véleményét, nézőpontjait, akkor képes észrevenni azokat a dolgokat, amelyek számára fontosak és motiválóak. Ha valaki elég konok és fafej, és pontosan tudja, hogy valami hogy van és sziklaszilárd a véleménye, az nem nyitott. És nem fogja észrevenni a lehetőségeket, az ötleteket és a jövőt.

Házi feladat: írd össze, hogy téged mik azok a dolgok, amelyek inspirálnak, és miből merítesz erőt  vagy lendületet amikor az fogyni látszik? Írd be a kommentbe, kíváncsian várom a Te listádat!

 

Bőség!

Szilva szignó

 

Ha további infót szeretnél a Bőség elérése tréningről, kattints ide!

Olvasnivalót pedig itt találsz: katt ide

Vezetői Alapkövek programról további infó itt: katt!

 

Kattints ide a hozzászóláshoz