Öreganyám a legjobb projekt menedzser

2 perc

Teljesen biztos vagyok benne, hogy öreganyám a legjobb projekt menedzser.

Nem, ő nem végzett projekt menedzser egyetemet és MBA-je se nincs (bármit is jelentsen). Ő egy klasszik falusi paraszt asszony volt 6 gyerekkel. Vezette a háztartást, gondozta az állatokat, törődött nagyapámmal, és úgy általában mindennel. Ami stabil pont volt: a vasárnapi déli harangszóra az ebéd az asztalon.

Neki nem a Tesco vitte házhoz a multi weboldalán megrendelt kaját, nem bankkártyával fizetett, és nem mirelit kaja volt. Amit ő csinált, az igazi tyúkból igazi húsleves volt.

A projekt menedzsmentje pedig abból állt, hogy kb. már hétfőn tudta, hogy melyik tyukocska adja az életét a családért, mit kell a piacról beszerezni, ami otthon nem termett meg, és mikorra kell visszakérnie a szomszédasszonytól a kölcsönadott meggymagozót, mert a lepényhez kelleni fog.

A tyukocska előre megfontolt szándékkal el lett kapva időben, a kopasztás, darabolás, főzés, sütés a szükséges ideig tartott, és a meggymagozó is épp időben tért haza, hogy az ebéd megkoronázásként egy  illatos isteni finom meggyes lepény is készen legyen.

A déli harangszót öreganyámhoz lehetett igazítani.

Valójában bámely projektnek is ezt kéne követnie: időben elvégzett tervezés – és minden szükséges feladathoz megfelelő mennyiségű idő hozzárendelése, a szükséges eszközök, alapanyagok időben történő beszerzése, és a folyamatok sorrendjének végig gondolása.

Egy projekt – legyen az hosszú és nagyszabású vagy rövid és egyszerűbb – ugyanezeket az elveket követi.

  1. Tűzd ki az elérni kívánt pontos célt! Sokszor már ez eleve hiányzik.
  2. Fogalmazd meg, hogy milyen termékeket, produktumokat kell létrehozni ehhez! Ez nem ugyanaz, mint a cél. A cél a jóllakott, elégedett család. A termék a megfőzött tyukocska, meg a meggyes lepény folytásnak.
  3. Gondold végig, hogy ezeket a termékeket milyen folyamatok mentén hozzuk létre! Mit kell pontosan tenni a tyúk halmazállapot-változásához, és a lepény elkészítéséhez.
  4. A termékekhez milyen alapanyagok kellenek és mikorra?
  5. A termékekhez milyen gyártó eszközök kellenek és mikorra?
  6. A folyamatokat logikai sorrendbe kell tenni. Mivel a tyúk nem csirke, ezért a leveshez jóval több idő kell, mint a lepény elkészítéséhez. Tehát a tyúklevessel kell kezdeni, mert több óra, mire puhára ázik.
  7. El kell végezni az összes szükséges feladatot a logikus sorrendben. Persze menetközben (ha gyenge volt a tervezés és az erőforrások felmérése) közbe jöhetnek “nem várt” dolgok. Valójában nem várt dolgok csak akkor fordulnak elő, amikor elnagyolt a tervezés. Mindig. Szóval a “nem várt” helyzeteket menet közben kezelni kell, és néha úgy kell viselkdeni, mint Bruce Willis a drágán add az életed akármelyik részében: vetődni kell, meg kell menteni a világot, mert a kajánk az asztalon kell lennie 12:00-kor. Öreganyám sose volt Bruce Willis. Ő mindent előre lematekozott fejben: mihez mi kell, mi után mi jön. És csinálta! És a termék létrejött. Mindig.
  8. Kész a termék.
  9. Elértük a cél, vagyis megetettük a családot, és most mindenki elégedetten szuszog, és egyre laposabb pislogások közepette versenyeznek a kanapéért…
  10. Zsebeld be az elismeréseket!

Az az érdekes, hogy nagyanyáink tudtak folyamatokban, sorrendbekben gondolkodni. A mai embernek ez már nehezebben megy. Talán mert összetettebbek a folyamatok, talán mert felgyorsult a világ. Nem tudom.

De azt tudom, hogy egy eredmény eléréséhez ma is pont az kell, mint korábban: időben megtenni a szükséges lépéseket az elérni kívánt cél érdekében.

Tanulj meg tervezni, és ha még teheted, figyeld meg az öregeket, ők tudnak valamit!

Bőség!

Szilva szignó

 

Ha a Bőség Elérése tréningről olvasnál, itt kapsz további infót!

Megjelent A Bőség elérése könyv! Szerezd be a saját példányodat! 

 

Kattints ide a hozzászóláshoz