
Öreganyám a legjobb projekt menedzser
2 perc
Teljesen biztos vagyok benne, hogy öreganyám a legjobb projekt menedzser.
Nem, ő nem végzett projekt menedzser egyetemet és MBA-je se nincs (bármit is jelentsen). Ő egy klasszik falusi paraszt asszony volt 6 gyerekkel. Vezette a háztartást, gondozta az állatokat, törődött nagyapámmal, és úgy általában mindennel. Ami stabil pont volt: a vasárnapi déli harangszóra az ebéd az asztalon.
Neki nem a Tesco vitte házhoz a multi weboldalán megrendelt kaját, nem bankkártyával fizetett, és nem mirelit kaja volt. Amit ő csinált, az igazi tyúkból igazi húsleves volt.
A projekt menedzsmentje pedig abból állt, hogy kb. már hétfőn tudta, hogy melyik tyukocska adja az életét a családért, mit kell a piacról beszerezni, ami otthon nem termett meg, és mikorra kell visszakérnie a szomszédasszonytól a kölcsönadott meggymagozót, mert a lepényhez kelleni fog.
A tyukocska előre megfontolt szándékkal el lett kapva időben, a kopasztás, darabolás, főzés, sütés a szükséges ideig tartott, és a meggymagozó is épp időben tért haza, hogy az ebéd megkoronázásként egy illatos isteni finom meggyes lepény is készen legyen.
A déli harangszót öreganyámhoz lehetett igazítani.
Valójában bámely projektnek is ezt kéne követnie: időben elvégzett tervezés – és minden szükséges feladathoz megfelelő mennyiségű idő hozzárendelése, a szükséges eszközök, alapanyagok időben történő beszerzése, és a folyamatok sorrendjének végig gondolása.
Egy projekt – legyen az hosszú és nagyszabású vagy rövid és egyszerűbb – ugyanezeket az elveket követi.
- Tűzd ki az elérni kívánt pontos célt! Sokszor már ez eleve hiányzik.
- Fogalmazd meg, hogy milyen termékeket, produktumokat kell létrehozni ehhez! Ez nem ugyanaz, mint a cél. A cél a jóllakott, elégedett család. A termék a megfőzött tyukocska, meg a meggyes lepény folytásnak.
- Gondold végig, hogy ezeket a termékeket milyen folyamatok mentén hozzuk létre! Mit kell pontosan tenni a tyúk halmazállapot-változásához, és a lepény elkészítéséhez.
- A termékekhez milyen alapanyagok kellenek és mikorra?
- A termékekhez milyen gyártó eszközök kellenek és mikorra?
- A folyamatokat logikai sorrendbe kell tenni. Mivel a tyúk nem csirke, ezért a leveshez jóval több idő kell, mint a lepény elkészítéséhez. Tehát a tyúklevessel kell kezdeni, mert több óra, mire puhára ázik.
- El kell végezni az összes szükséges feladatot a logikus sorrendben. Persze menetközben (ha gyenge volt a tervezés és az erőforrások felmérése) közbe jöhetnek “nem várt” dolgok. Valójában nem várt dolgok csak akkor fordulnak elő, amikor elnagyolt a tervezés. Mindig. Szóval a “nem várt” helyzeteket menet közben kezelni kell, és néha úgy kell viselkdeni, mint Bruce Willis a drágán add az életed akármelyik részében: vetődni kell, meg kell menteni a világot, mert a kajánk az asztalon kell lennie 12:00-kor. Öreganyám sose volt Bruce Willis. Ő mindent előre lematekozott fejben: mihez mi kell, mi után mi jön. És csinálta! És a termék létrejött. Mindig.
- Kész a termék.
- Elértük a cél, vagyis megetettük a családot, és most mindenki elégedetten szuszog, és egyre laposabb pislogások közepette versenyeznek a kanapéért…
- Zsebeld be az elismeréseket!
Az az érdekes, hogy nagyanyáink tudtak folyamatokban, sorrendbekben gondolkodni. A mai embernek ez már nehezebben megy. Talán mert összetettebbek a folyamatok, talán mert felgyorsult a világ. Nem tudom.
De azt tudom, hogy egy eredmény eléréséhez ma is pont az kell, mint korábban: időben megtenni a szükséges lépéseket az elérni kívánt cél érdekében.
Tanulj meg tervezni, és ha még teheted, figyeld meg az öregeket, ők tudnak valamit!
Bőség!
Ha a Bőség Elérése tréningről olvasnál, itt kapsz további infót!
Megjelent A Bőség elérése könyv! Szerezd be a saját példányodat!