Ördög vagy Angyal?

Épp egy vígjátéknak szánt D kategóriás film megy a TV-ben, ahol szintén ez a legfőbb kérdés: a főhős észreveszi, hogy kik a jó fiúk és kik a rossz fiúk, vagy végig hibásan méri fel a jó és rossz emberek szerepét? Ez pedig végzetes, szinte mindig. Egyelőre nem látja, mi a valódi helyzet, de mivel ez egy amerikai film, a végére biztos “hepiend” lesz. 

Végül nálam is hepiend lett a vége, de amíg eljutottam idáig, majdnem belehaltam. Elmesélem, hogy volt.

Réges régen volt egy főnököm, akire nagyon nagy tisztelettel néztem. Igen sokat tanultam tőle, és lenyűgözött a kompetenciája. Engem világ életemben mindig is a kompetencia varázsolt le. Sajnos ez a tulajdonságom tett korábban teljesen vakká. 

A kompetenciát ma is tisztelem és csodálom, de mára megtanultam, hogy ez a csodálat ne fedje el az éleslátásomat. 

Szóval volt egy fantasztikus tudással rendelkező főnököm, akinek mindent megcsináltam, mert olyan okos akartam lenni, mint ő. Olyan sikeres akartam lenni,  mint ő. Ezért nem vettem észre, hogy nem azért képzett és mentorált engem, hogy egy vérprofi szakember legyen belőlem. Nem. Azért “tanított” ő maga, hogy a közvetlen kontrollja alatt tartson, és pontosan lássa, mikor leszek rá nézve veszélyes. Érezte bennem a potenciált, és úgy látszik azt az alapelvet vallotta, hogy jobb az ellenséget közvetlen közelről megfigyelni. 

Amíg kezdő voltam a pályán és sokat hibáztam, addig nem igzán szivatott. Amikor viszont elkezdtek jönni a tartós és látványos szakmai sikerek, egyre többet szemétkedett velem. 

Mivel mindenki hibázik, senki sem egy angyal, aki maga a tökély. Mindig lehet találni a munkádban hibát, mindig lehet valamiért hibáztatni, neheztelni rád. És ha te is úgy lelkesedsz dolgokért, mint én, és hajlandó vagy mindent beleadni, szívedet-lelkedet feltenni egyetlen egy cél elérésére, akkor ezek a hangoztatott hibák nagyon is tudnak fájni. 

Egy ilyen kis vámpírocska – főleg, ha nagyon okos – mindig ki fogja használni ezt: “látod megint hibáztál, megint elrontottad, megint komoly anyagi károkat okoztál….” (Ami szinte mindig hazugság vagy erős csúsztatás.)

Egy jó szándékú embernek az ilyen mondatok nagyon húsbavágóak: mivel egy jószándékú ember nem akar ártani, pálne nem kárt okozni.  

Történt egyszer, hogy az egyik ügyfélnél, akit konzultáltam megdupláztam a cégében az árbevételét fél év alatt. Ez azért volt nagyon nagy dolog, mert mióta létezett a cég eddig még sosem ért el ekkora árbevételt. Soha. És ez a forgalom növekedés konkrétan a cég életét mentette meg. Az ügyfél borzasztóan hálás volt ezért, szinte barátjaként kezelt. 

Ennek az ügyfélnek jóval a konzultáció lezárása után volt egy vitája a pályázatíró cégével, és úgy tűnt, nem nagyon akar megoldódni a helyzet. Engem is bevontak, mivel  ismertem a pályázatíró céget is, és bennem mindketten megbíztak. Jó pár napja ment már az ügy “kibogozása” amikor a főnököm is megjelent az egyik megbeszélésen. Ott derült ki számomra, hogy ő generálta az egész balhét az ügyfelem és a pályázatíró között. Az ügyfelem – aki hihetetlen hálás volt nekem a közös munkáért – már már velem is hargba kezdett kerülni. Nem értettem mi a baj, hiszem ennél szebb szakmai sikert korábban én magam sem értem még el senkinél, és korábban az ügyfél is nagyon sokszor elmondta, hogy mennyire elégedett és mennyire hálás. 

Végül sikerült elsimítani az ügyet, és született megegyezés a pályázatíró és az ügyfél között, és köztünk is helyreállt a jó viszony. 

Azonban a tanulság nagyon megrázó volt. 

A cégtől eljöttem, a volt főnökömmel megszakítottam a kapcsolatot, és 3 hónapon keresztül minden nap az antisztociális személyiség viselkedését tanulmányoztam egy speciális képzésen. Kemény volt szembenéznem azzal, hogy a kapott segítség, ami a főnökömtől jött, csak azért volt, hogy végül engem lent tartson egy számára veszélytelen szinten. A segítsége valójában egy látszat segítség volt, nem önzetlen és egyátalán nem őszinte. 

Ahhoz, hogy a kitűzött céljaidat elérd, olyan emberekkel kell körülvenned magadat, akik őszintén és szeretetből segítenek neked, és nem csak “úgy tesznek” mintha támogatnának és közben a háttérben nagyon is ellened dolgoznak.

Hogy honnan lehet felismerni a jó embereket? És milyen konkrét személyiségjegyei vannak egy antiszociális embernek? Nézd meg a Vámpírvideókat a blogomban, vagy gyere el az Ördög vagy Angyal 1 napos emberismereti szemináriumra!

És végezetül: kerüld el az ördögöket, valamint tudd, hogy sokkal több angyal van körülöttünk, mint hinnéd! 

Szeretettel,

 

Szilva szignó

A témában további videókat találsz a Youtube csatornámon!

Ha olvasnál valamit itt nézz szét!

Kattints ide a hozzászóláshoz