NE PÁNIKOLJ!

 

A minap megkeresett egy kedves ismerősöm – nem ügyfelem – hogy segítsek neki, mert kétségbe van esve. Fundamentázott korábban, és nagyon sikeres volt benne. Az utolsó fundás hónapjában hatalmas forgalmat csinált, és nagyon sok jutalékot kapott. Tényleg hatalmas összeget. A fundamentás üzlet azonban nagyon jelentősen megváltozott. Én nem értek hozzá, nem az én szakterületem és mint ügyfél sem voltam fundamentás. Nem tudom, hogy pontosan mi történt, azt tudom, hogy egy kormány rendelettel az a termék, amit az ismerősöm forgalmazott megszűnt, ráadásul villámgyorsan. 

Az ismerősöm azonnal átállt más pénzügyi termékek értékesítésére, de az nem ugyanaz. Amikor egy új tevékenységeket kezdesz, annak mindig kell egy kis felfutási idő, mire abból szépen beérik a gyümölcs, és bevétel lesz.

Ez vele is így történt, azonban ez a felfutási idő túl hosszúra nyúlt, és felélte a tartalékait. Ekkor hívott engem, hogy segítsek neki valamit kitalálni.

Egy ilyen helyzet bármikor előfordulhat az üzleti életben: jön egy új rendelet, egy új törvény, egy új nem annyira “kedves” multi, aki pillanatok alatt letarolja a piacodat, a legnagyobb és sziklaszilárd ügyfelet meggondolja magát és mégis inkább a konkurenciához megy 10 hosszú év után stb. stb. Tehát ez a “fundamentás szitu” nem is annyira ritka és egyedi. 

Szóval nem árt, ha van egy receptünk, hogy mit csináljunk azonnal, hogy új bevételi forrásaink legyenek! 

Elmondom, mit javasoltam: 

 1. Hagyd abba a pánikolást! A pánik biztos, hogy a lehető legrosszabb tanácsadó. Ez a legfontosabb! Tartsd magad jókedélyűen – tudom nem könnyű, de tényleg ez a feladat!
 2. Szedd össze az összes korábbi ügyfeledet, akikkel bármilyen kapcsolatban voltál, akiknek korábban már adtál el! Akik már egyszer megbíztak téged valamilyen szolgáltatással vagy akinek adtál már a termékedből. Lehetőleg olyanokat keress, akikről tudod, hogy elégedettek voltak, vagy legalábbis nem volt reklamáció vagy panasz. Tehát legyen meg az ügyfél címlistád! Ez HATALMAS kincs!!! Ez fog kihúzni a pácból!
 3. Azonnal kezdd el felvenni velük a kapcsolatot lehetőleg telefonon, vagy ami még jobb személyesen! Gigantikus mennyisébű kiáramlást kell csinálni: e-mailen, telefonon, személyes találkozókon. 
 4. Tudd meg, hogy mire van szükségük! Az, hogy milyen üzletet képviselsz (pénzügyi tanácsadás, zokni marketing, vagy betonkeverés) az tiszta. Nem javaslom, hogy egy teljesen új tevékenységbe kezdj. Elég az, hogy a terméked új. Tehát ha eddig pénzügyi tanácsadó voltál, akkor ne most kezdj el marketing guru lenni! A szakértelmed jelenleg a legnagyobb vagyonod. Azt kell eladni. GYORSAN!
 5. Miután megtudtad, hogy mire van szükségük – egy csomó embernek épp semmire – de lesz olyan akinek igenis fogsz tudni valamit eladni: add el nekik!!!! 
 6. Folytasd a kiáramlást: indíts be újabb csatornákat, újabb kommunikációs vonalakat! 
 7. Minden napra állíts fel magadnak napi célokat: hány ügyfelet hívsz fel, hány ügyfél találkozód lesz, stb! Minden nap törekedj arra, hogy ezeket a napi célokat elérd, és az előző napi teljesítményeket napról napra túlszárnyald!

Amit TILOS ilyen vészhelyzet esetén csinálni: 

 1. Az egyik legrosszabb stratégia ilyenkor, ha teljesen új tevékenységbe kezdesz. A régi szakértelmed tényleg sokat ér. És amit egykor sikeresen csináltál, azt később is tudod sikeresen csinálni. Tehát ne most kezdj bele egy teljesen új területbe! 
 2. NE PÁNIKOLJ! Duplázd meg a napi kiáramlásodat! 
 3. Tilos sok új ötletbe belefogni, szétszóródni. Fókuszálj egy termékre, szolgáltatásra!
 4. Tilos sok olyan emberrel találkozni, aki szintén nem tudja, hogy mit csináljon. Vagy azért mert neki is ugyanaz a piaci problémája, vagy azért mert alapból sikertelen. 
 5. Ne a szimpátia alapján döntd el, hogy kivel tárgyalsz. Azt nézd meg, hogy van-e pénze a te szolgáltatásodra!
 6. NE PÁNIKOLJ! Ehelyett triplázd meg a napi kiáramlásodat! 
 7. Ne legyen tele a naptárad szeméttel: tali a barátnővel, aki ugyan tök mást csinál, de hátha az is jó és hoz pénzt. Tali valakivel, aki neked akar eladni valamit. Tali egy hosszútávú, nem most jövedelmező projekt kapcsán valakivel. stb. Értékes az időd, nem vesztegesd el!
 8. Ne kávézz túl sokat, mert az is egy pótcselekvés, és az összes játékot töröld le a telefonodról!
 9. NE PÁNIKOLJ! Ehelyett ötszörözd meg a napi kiáramlásodat! 

Remélem, tudtam adni egy két jó tanácsot, ami segít!

Bőség!

 

Szilva szignó

 

 

 

Ha még nem voltál a Bőség elérése tréningen, a következő 2019. május 29-én lesz. Jelentkezz!

Nézz szét a könyvesboltban: www.szilvakonyvek.hu

 

Kattints ide a hozzászóláshoz