Modern rabszolgaság

Elárulok egy titkot: minden író a saját életét, saját küzdelmeit írja meg, és ez az üzleti könyvek szerzőire is igaz. Sőt! Ezzel én sem vagyok másként. Készül az új könyvem, és hát van témám bőven.

Az elmúlt 3 évben annyi változáson mentem keresztül emberként, mint a korábbi 40 év alatt összesen. Ez nem volt könnyű, igazából piszok nehéz volt. De egyelőre élek, túléltem. 

Az utolsó 3 évet kiértékelve rájöttem egy fájdalmas dologra. Gyerekkorom kedvence, a Vuk után szabadon: bár mindig is a szabad néphez számítottam magam, most mégis nyers kegyetlenséggel hasított belém, hogy R.A.B.S.Z.O.L.G.A vagyok! 

Nem, nem a bankrendszer rabszolgája, nem az idő rabszolgája, nem a fizetési- vagy más kötelezettségeké. Nem. 

A rossz szokásaimé. 

Azt tudom, sőt tanítom is az ügyfeleimnek, hogy a sikerhez hatékonyság kell. Vagyis, hogy egy feladatot a reális időtartam alatt kell elvégezni és nem hosszabb idő alatt. Jobb a dolgokat A-ból B-be végezni, mint A-ból C-be majd Zsé-be és sosem B-be. 

Azonban ahhoz, hogy egy vezető hatékony legyen, neki magának kell egy hatékony habitus. Kell, hogy legyen egy alapvető hatékony szemlélete és hozzáállása a dolgokhoz. 

Na ez lehet, hogy most kínai, de elmagyarázom. 

Amikor vezetőként tudom, hogy mi a célom – pl. 10 új nagy ügyfelet megszerezni a következő hónapban – akkor az nagyon nem hatékony, ha nyafogó, nem fizető, szarrágó full veszteséges ügyfelekkel töltöm akár egyetlen percemet is. 

A minap hallottam egy esetről, amikor egy könyvelő iroda nehezen vált meg egy nagyon nagyon régi ügyfelétől, akivel kapcsolatban 10 éve (!!!) azon gondolkodnak, hogy ki kéne rúgni. Minden évben megőrül, balhézik, és ja kb. 6 hónapos csúszásokkal fizet. A könyvelő persze megcsinál neki mindent időre, precízen, legjobb szakmai tudása szerint.

Kérdem, miért nem külditek el? Válasz, mert régi ügyfél, és hátha megváltozik. 

Ja, sokszor láttunk már ilyet. Van rá esély. (Ezt most cinikus hangnemben olvasd, lécci) 

De az is rossz szokás, hogy amikor tudom, hogy fel kéne hívnom valakit, akkor azt a végletekig halogatom. Ezzel persze általában csak rontok a helyzeten. Vagy amikor tudom, hogy meg kell írni egy ajánlatot, vagy egy blog bejegyzést, akkor kell még egy kávé. Valójában nem kell. Megy az anélkül is.  

Tegnap előtt eldöntöttem, hogy soha többet nem játszok a telefonomon. Van a Messengeren egy játék, ami pofon egyszerű, és időnként kikapcsolódásként azzal játszottam. Mígnem észre nem vettem, hogy ez naponta akár egy óra is lehet. 

JESSZUSOM, SZILVA MIT CSINÁLSZ?!?! 

Na, eldöntöttem, hogy többet nem játszom. Ma hajnalban amikor felébredtem, automatikusan nyúltam a telefonomért, és kerestem ezt a játékot rajta. És csodák csodája: nem volt meg! Ma többször ránéztem, hátha csak hajnalban annyira bambi voltam, hogy nem vettem észre. De nem, nappal sem találom. Hát igen, még az Univerzum is mellém áll a helyes döntéseimben!

Szóval a mai Okoskatörp bölcsességem számodra: 

Minden nap hagyj abba egy nem hatékony szokást! 

Tegnaptól nem játszom a telefonomon. Mától minden emailre aznap válaszolok. Holnap meg….. új nap virrad! 

Írd meg nekem, milyen rossz szokást hagysz abba mától!

Bőség!

 

Szilva szignó

 

Ha szeretnél igazán bőségben gondolkodni, cselekedni és végül abban élni, gyere el a következő Bőség tréningre! 

Megjelent a Bőség elérése könyv új kiadásban! 

Kattints ide a hozzászóláshoz