Legalább egy szelvényt vegyél!

“Van ez a Gizike nevű kollégánk. Cuki meg minden, emberileg semmi bajom vele, de tényleg. Igaz, nem tud pontosan számolni, a számítógéppel nem akar dolgozni, nem mindenki jön ki vele, mindent elfelejt, nem érdeklik az újdonságok. “Ami 15 évig jó volt, az ezután is jó lesz”  hangoztatja. Gizike termelési értéke közelít a nullához. De nem tudjuk elküldeni, mert nincs helyette más!“

Ok, ezt értem. De mit csinál? “Hát azt nehéz lenne megfogalmazni. Az viszont érdekes, hogy amikor szabin van a nyáron két hétig, akkor egy kicsit jobban megy az ő csoportja.” 

Ilyen, vagy ehhez hasonló sztorit nap mint nap hallok. Ettől a hajam az égnek áll! Miért nem lehet elküldeni, ha nincs semmi értéke a munkájának? Nem csinál semmit, egy közepes bérért. Ilyenkor szoktam azt mondani, hogy én ugyanezt az eredményt hozom neked, fele ennyi pénzért. 

Tudom, ez egy kicsit szemét beszólás a részemről. De mit mondjak, hogy észre vedd, hogy lapátolod ki a pénzt az ablakon? Ráadásul amíg Gizikék vannak a cégben, esélyed sem lesz új, igazán jól termelő embereket találni. 

Pár hónapja kérdeztem egyik ügyfelemet, náluk milyen a munkaerő helyzet. “Jaj nagyon rossz. Egyáltalán nincs szakember, pedig nálunk is kéne legalább 3 szakember!” 

Oh igen, sajnos ezt sok helyről hallom. Kérdem, hol szoktatok hirdetni? “Hát itt meg ott, meg néha ott is.” Kérdem, mikor volt utoljára toborzó hirdetésetek ezeken a helyeken? A válasz (figyelj le fogsz döbbeni):  KÉT ÉVE!

Hah, akkor nem csodálom, hogy nem találtok jó embereket. Ha nem is keresünk, nem is lehet találni! 

A paraszt bácsi és a lottószelvény esete jut eszembe, amikor a paraszt bácsi minden héten imádkozik a feszülethez a templomban, hogy megnyerje a lottó ötöst. Nem bírja már a feszület és leszisszen a bácsinak, hogy legalább egy szelvényt vegyél!   

Azt hisszük, ez ritka eset, pedig nem. 

Természetesen nálam is nagyon sok toborzással, személyzeti kérdéssel kapcsolatos ügy fordult meg az utóbbi időben. Ezek alapján az alábbi a megfigyelésem: 

 1. Ahol személyzettalálási gond van, ott nincs egy felépített és jól működő HR osztály. 
 2. Ilyen cégeknél általában a termelésért felelős vezető vagy maga az ügyvezető végzi a toborzási munkát, mint huszonnyolcezrerik feladatot. 
 3. Ezért nincs rá igazán sok ideje, sőt! Kedve sem. 
 4. Ilyen helyeken a posztok nem egyértelműen behatároltak, mindenki csinál mindent. Olyan grundfociszerűen.
 5. Ezért nagyon nehéz találni olyan embert, aki mindenhez (is) ért.
 6. A kollégák eleve túlterheltek a személyzethiány miatt, ezért még inkább a hátuk közepére sem kívánják az új “zöldfülűt”, akit be kell tanítani. Tehát van egy rejtett belső ellenállás is. 
 7. Ezért köztudottá válik, hogy nem lehet új embereket felvenni. 

Ez egy ördögi kör, amiből úgy tűnik, nem lehet kimászni. 

Hát, én nem mondom, hogy könnyű, de azért mégis csak meg lehet oldani. Van rá módszer. Igaz nem egy “villámháború”, amivel 2 hét alatt varázsütésre megoldódik a dolog. 

De van rá módszer és megoldás. 

Amit tudni kell, hogy 

 1. Minden vezetőnek értenie kell a személyzet “szerzéshez”. A növekedés első alapköve ez: hogyan találjunk olyan embereket, akire rá lehet bízni feladatokat, és azt el is fogják végezni?
 2. Minden vezetőnek tudnia kell ezeket az embereket gyorsan munkára fogni, betanítani. 
 3. Minden vezetőnek tudnia kell a folyamatokat megszervezni, hogy azok egyre hatékonyabbak legyenek. 
 4. Minden vezetőnek tudnia kell ezeket a folyamatokat újragondolni, ha kiderül, hogy már nem elég hatékonyak. 
 5. Minden vezetőnek tudnia kell motiválni, hogy az embereiből kihozza a lehető legtöbbet.  
 6. Minden vezetőnek tudnia kell kitenni a csapatból azokat, akik bontják a közösséget és nem is termelnek, függetlenül attól, hogy mióta vannak a cégnél, és kinek a kicsodája a cégnél. 
 7. És minden vezetőnek tudnia kell, hogyan érje el, hogy az emberek egy csapatként, igazán jó kollektívaként dolgozzanak, és elérjék a vezető által kitűzött célokat. 
 8. ÉS MINDEN CÉGBEN KELL EGY JÓL MŰKÖDŐ ÉS HATÉKONY HR OSZTÁLY – függetlenül a cég méretétől – aki ezekben a fenti tevékenységekben hatékonyan támogatja a vezetőt, vezetőket, és igazán gondját viseli az embereknek. 

Már hallom is, hogy “mi kicsik vagyunk”, “nincs elég pénzük, hogy legyen egy nem termelő HR-es személyzetünk is”, “úgy sincs folyamatos toborzás”, stb. 

Tudom, tudom. A külön HR-es osztály gondolata furcsának és fölöslegesnek tűnik. De ha követed a közeljövőben a videóimat és leveleimet, talán meg tudom neked mutatni, hogy hogyan csináld Te is a jelenlegi cégmérettel és a jelenlegi pénzügyi erőforrásaiddal! 

Figyeld az e-mail fiókodat, és jönnek a videók illetve blog bejegyzések a témában. 

Bőség! 

Szilva szignó

 

Ha olvasnál könyveket, itt tudsz utánanézni: www.szilvakonyvek.hu

 

Kattints ide a hozzászóláshoz