A legértékesebb vagyon

Okos ember más kárán tanul, buta a sajátján sem…. Nekem nagyon nagy leckét adott az élet.

Immár 19 éve foglalkozom szervezetfejlesztéssel, vezető képzéssel. Ez alatt az idő alatt konkrétan több ezer vezetővel dolgoztam együtt kisebb nagyobb projekteken.

Konzulens pályám első 6 évében mint az őrült dolgoztam, éjjel s nappal. Volt olyan hónap, amikor összesen 2 nap nem dolgoztam hétvégéket is beleértve. És ez a két nap is csak azért volt, mert leesett a hó, és nem tudott elindulni az ügyfelem Nyíregyházáról, a másik meg megbetegetedett.

Anyám többször megjegyezte aggódva, hogy nem lesz ennek jó vége. Én nem gondoltam és ma sem gondolom, hogy baj lenne a sok munkával, ha az ember szereti azt, amit csinál. Én imádom, és folyamatosan tanulom is! Ezért nincs rám káros hatással!

Ami viszont igen káros hatással volt rám, az a nagyképűség.

6 éve úgy döntöttem, hogy én már nagyon profi vagyok, és nem kell nekem foglalkoznom személy szerint az ügyfeleimmel. A címlistámat simán beolvasztottam egy közös vállalkozásba, és innentől kezdve már nem én kommunikáltam feléjük, hanem mindig valaki más.

Az üzleti kapcsolataim elkoptak. Mivel sok volt a melóm, ismert voltam, sosem gondoltam, hogy egyszer komoly bajom lehet ebből a lezserségből.

DE LETT!

Az elmúlt heteket azzal töltöttem, hogy elkezdtem a régi üzleti kapcsolataimat felélszteni. Sorra hívtam azokat, akikkel sok évvel ezelőtt együtt dolgoztam.

Jó érzés volt velük beszélni, de sajnos túl sokszor hallottam a következő mondatot:

“Jaj Szilva, úgy eltűntél, azt hittem már nem konzultálsz. Most XY-nal dolgozunk együtt, épp most állapodtunk meg. De téged nagyon szeretünk.”

Hűha! Ez aztán a pofon! Nem vagyok féltékeny az XY konzulensre. Nem ez a baj. Az a baj, hogy hagytam, hogy a pozíciómat, ami az ügyfeleim fejében igen előkelő helyen volt simán mindenféle harc nélkül átdjam másoknak! Kapitális hiba! 

Szerintem nagyon sokat vesztettem ezzel a lazaságommal.

Tehát kérlek, könyörgök: Tanulj az én hibámból! Ápold a kapocsolatot a meglévő, a régi és a kedvenc ügyfeleiddel! A céged legértékesebb vagyona: a kapcsolati tőkéd!

Gazdálkodj vele jól! Építsd folyamatosan! Legyél sikeres!

Ma találkoztam egy nagyon nagyon régi ügyfelemmel, és elmondta, hogy 500 kapcsolatot épít évente. Aztaaaa!!! Ez nem semmi mennyiség! Ezért felelősséget kell vállalni! De ez hozza meg neked az üzleti sikert!

Kívánom, hogy legyen bőség a kapcsolataidban!

 

Bőség!

Szilva szignó

Szilva

 

A következő Bőség elérése tréning: 2019. május 29. Jelentkezz!

Megjelent a Bőség elérése könyv!

Kattints ide a hozzászóláshoz