3 mód az önbizalmad növelésére

A bőség elérésének egyik alapvető feltétele az önbizalom.

Mi is valójában az önbizalom?

Az ön-, azaz a saját magunkba vetett bizalom — saját magunk által. Egy személyes meggyőződés arról, hogy képesek vagyunk elérni valamit, hogy rendelkezünk a megfelelő képességekkel, vagy hogy mennyit érünk.

Az önbizalom annyit tesz, hogy hiszünk magunkban.

Egy magabiztos ember sokkal nagyobb eséllyel ér el jó eredményeket, de mindig itt a kérdés: melyik volt előbb? Vajon a sikerei tették magabiztossá, vagy attól lett sikeres, hogy magabiztos volt?

Nem, nem egy velünk született tulajdonságról beszélünk, nincs senkinek önbizalom-génje.

Ha belegondolsz, egy kisgyereknek nincsenek önbizalom-problémái. Teljes természetességgel jelenti ki magáról, hogy ő szép, vagy ügyes valamiben. Nincs gondja azzal sem, hogy elővezesse az igényeit, vagy azzal, hogy bárkivel beszédbe elegyedjen, ha olyan kedve van.

Aztán ahogy telnek az évek, elkezdenek nagyon különbözőek lenni a gyerekek: egyre kevesebb közöttük az, aki igazán magabiztos. És végül felnövünk, amikor is az embereknek egészen csekély százaléka állítja magáról, hogy ő nincs híján az önbizalomnak.

Mi történik menet közben?

“Megtanuljuk”, hogy szerénynek kell lenni, hogy nem éri meg kezdeményezni, mert úgyis visszautasítanak, néhány rossz szándékú ember csúfot űz belőlünk, és végül eljutunk arra a következtetésre, hogy nem vagyunk elég jók.

És itt a kulcsszó: a következtetés.

Minden, amit most magadról gondolsz, az annak az eredménye, amilyen következtetéseket te magad levonytál bizonyos helyzetekből.

Akkor végül is ki alakította ki az önbizalmad mostani szintjét?

Nos, igen… te magad.

Ebben az a jó hír, hogy te, és csak te tuds rajta változtatni. És TUDSZ rajta változtatni.

Nézzük, hogyan.

1. Hagyd abba az önostorozást.

Talán azt hiszed, hogy te ilyet nem teszel, de figyeld meg a gondolataidat egyszer csak néhány órán keresztül. Nézd meg, hogyan reagálsz bizonyos helyzetekben, mit gondolsz, amikor valami rossz hírt kapsz, vagy nem úgy jön össze valami, ahogy tervezted.

Fogadni mernék, hogy egyetlen barátodnak sem mondanál olyan dolgokat, amiket magadnak mondasz.

Pedig az önbizalom ott kezdődik, hogy szereted magad. Akkor is, ha nem jött össze a tárgyalás, akkor is, ha odaégetted a vacsorát, akkor is, ha valaki épp elmondta neked, mi minden baj van veled, ha elfelejtettél valamit, ha elrontottál valamit, vagy egyserűen csak elkeserít, hogy nem tartasz ott, ahol szeretnél.

Legyél a saját barátod. Legyen az az alapelved, hogy te jó vagy, és elég vagy. Koncentrálj a képességeidre és azokra a dolgokra, amiket jól csinálsz, és ne arra, ami épp nem úgy jött össze. És ne gondold, hogy mások jobbak, szebbek vagy tökéletesebbek, elképednél, ha tudnád, hogy a kívülről olyan nagyszerűnek tűnő emberek micsoda önmarcangolást folytatnak időnként, és mi mindennel küzdenek maguk is.

Az önbizalom az ÖN-nel kezdődik. Neked kell minden és mindenki előtt tudnod, hogy csodálatos vagy, és igenis bármire képes vagy — mert ez tényleg így van.

2. Lendülj akcióba

Semmi nem építi jobban az önbizalmat, mint a cselekvés. Gondold ki, mit szeretnél, és kezdj el lépéseket tenni abba az irányba.

Kellene egy új autó? Készíts tervet, és CSINÁLD meg a lépéseit. Elindítanád már azt a vállalkozást? Gondold végig, pontosan mi kell hozzá, és milyen lépésekkel tudsz elindulni, aztán CSINÁLD meg a lépéseit.

Soha nem lesz több önbizalmad attól, hogy álmodozol a céljaidról. Viszont ha elindulsz, és cselekszel, akkor kiderül számodra, hogy erre is képes vagy. Büszke leszel magadra, és egyből több önbizalmad lesz. Ha valami nem sikerül? Rajta tartod a szemed a célon, és mész tovább.

Nem foglalkozol azzal az egy negatív visszajelzéssel, amikor jött tíz pozitív. Nem foglalkozol azzal az egy kudarccal, amikor van nyolc másik dolog, ami jól sikerült. Használod az első pontban leírtakat, bátorítod és biztatod magad, és csinálod, csinálod, csinálod.

Önmagában az, hogy cselekszel, már emelni fogja az önbizalmad. De a cselekvésből elkerülhetetlenül következik az is, hogy kisebb-nagyobb sikerek érnek nap mint nap – ez pedig igazán megdobja a magadba vetett hited. Igazából ez az egyetlen dolog, amivel közvetlenül tartósan tudod befolyásolni az önbizalmad, úgyhogy indulj neki, és csináld!

3. Képezd magad

Minél jobban tudsz valamit csinálni, annál magabiztosabb vagy azon a területen, igaz?

A jó hír ebben az, hogy ha az életednek csak egy területén magabiztosabb leszel, az kihat a többi területre is. Képezheted magad, hogy jobb háziasszony legyél, vagy jobb cégvezető, vagy jobb grafikus, vagy jobb férj vagy épp jobb anya.

Mindegy, mi az a terület, ahol magabiztosabb szeretnél lenni, a megoldás az, hogy több tudásra és több gyakorlatra teszel szert abban a dologban. Ha tudod, hogy hogyan kell cselekedni egy bizonyos dologga kapcsolatban, akkor megnő a hited abban, hogy jó döntéseket hozol, nem?

Biztos lehetsz benne, hogy másként fogod érezni magad, mert ez elkerülhetetlenül elhozza azokat a kis sikereket, amikről korábban beszéltem, és amik lavina-szerűen tudják az önbizalmad növelni.

Ha úgy érzed, nincs elég önbizalmad abban, hogy meg tudod a bőséget teremteni az életedben, mindenképpen javaslom, hogy gyere el a Bőség tréningre.

Egyrészt már önmagában a tudás is ad egy teljesen más látásmódot. Az, hogy rendelkezel a bőség megteremtéséhez szükséges ismeretekkel, önbizalmat ad, nem is keveset.

Nem kell többet a sötétben tapogatóznod, és azon gondolkodnod, mi a baj veled… Nincs veled a világon semmi baj (lásd 1. pont). De ha nem ismered valaminek az eszközeit és a hogyanjait, nem tudom, hogy várod el magadtól, hogy remekelj azon a területen.

Másrészt olyan gyakorlatokat fogsz kapni, amik teljesen felvérteznek a világ meghódítására. Oké, ez borzasztó fellengzősen hangzik, de képzeld csak el…

Képzeld el, hogy amint kiteszed a lábad a tréningről (de már az első szünetben is), hazafelé az autóban, a boltban, fogmosáskor, másnap munkába menet, munka közben, és így tovább, állandóan eszedbe fognak jutni azok a dolgok, amiket megtanultál – és sok mindent máshogy fogsz csinálni emiatt.

Semmi drasztikus, csak annyi, ami magától jön és neked könnyen megy.

Szerinted mennyire növeli meg az önbizalmad, hogy megtanultad a bőség teremtésének a módszerét és törvényeit? Hogy érzed magad attól, hogy pontosan tudod, mit kell tenned, és hogy a megfelelő döntéseket tudod meghozni, amiről tudod, hogy azok mindig előre visznek?

Szeretném, hogy jelentkezz, már nincs sok idő hátra, ne halogasd. (Tudod: cselekedni kell.) »»

Addig megmutatom neked a Bőség-kutyát 🙂

(Odaült a forgatás közben az ölembe, hogy akor ő most szerepelni fog. Van önbizalma rendesen.)

 

Bőség!

Szilva szignó

Ha szeretnél jelentkezni a következő Bőség elérése tréningre, itt megteheted: kattints a linkre

Könyveket itt találsz: kattints a linkre

Kattints ide a hozzászóláshoz